zondag, maart 02, 2008

Een rondje door de polder

Vanmiddag was het lekker weer, dus besloten we om met Abbey een stukje de Ruigekade op te lopen. Dat "stukje" werd al gauw een rondje van tien kilometer: vanaf huis naar de Ruigekade, doorgelopen tot de brug over de Does op de grens met Hoogmade, het viaduct over de A-4 over en langs de andere kant van de snelweg terug richting Leiderdorp, achter het ziekenhuis om over de nieuwe paralelweg en zo weer richting huis. Tweeënhalf uur gewandeld...lekker! En onderweg genoten van de "natuur dicht bij huis":

Al vrij snel kon ik dit plaatje schieten: twee grazende schapen met op de achtergrond een haas. Een eindje verderop lag deze haas plat tegen de grond gedrukt vanwege naderend onheil... ...een groep grazende schapen kwam langzaam maar zeker zijn kant op. De haas bleef doodstil liggen en wachtte met grote ogen op wat er komen ging. Toen één van de schapen de haas met zijn kop aanraakte, werd het Zoef toch te gortig... "als een haas" ging hij er vandoor! Overal zwommen koppeltjes eenden en als ze Abbey aan zagen komen waren ze op hun hoede. Abbey besloot een fris bad te nemen in een polderslootje...

Fris? Ja hoor, lekker fris....! Wat zag ze er uit...!
Een blik op de Ruigekade met één van de molens die we op deze wandeling passeerden. Het waterpeil in de polderslootjes: ruim 1.60m beneden NAP.
In de verte (eigenlijk te ver voor de foto) dachten we een lepelaar te zien. Maar het was een witte reiger. Nooit gezien in deze omgeving. Zilverreigers zijn kleiner dacht ik... thuis dus even opgezocht en het bleek een grote zilverreiger te zijn. De laatste jaren trouwens een vrij normale verschijning in Nederland, volgens de vogelgids. Ook de zwanen gingen een eindje verderop zitten toen ze Abbey zagen (en dat terwijl Abbey was aangelijnd!). Deze zwaan begon zelfs naar haar te blazen...
Vanuit de slootkant vloog een geschrokken reiger weg. Vanuit deze hoek ziet hij er wel bijzonder uit.

Best een lange wandeling, maar lekker dicht bij huis (niet eerst een stuk met de auto rijden) en veel gezien. Dit rondje gaan we zeker vaker lopen.

Geen opmerkingen: